IT Support & Operations
Rekrytering och konsulter inom IT-support, infrastruktur, systemadministration, molntjänster och IT-drift.
I april 2021 föreslog den Europeiska kommissionen en gemensam reglering för AI, artificiell intelligens. Ministerrådet, parlamentet och kommissionen har enats om ett antal viktiga punkter. I överenskommelsen ingår exempelvis krav på transparens när det gäller breda AI-tjänster/generativ AI, som Chat GPT. Regleringen trädde i kraft den 1 augusti 2024 och hos en hel del företag kommer ansvaret kring regleringen att ligga hos IT-chefen. Men – vad kan du som IT-chef göra redan nu för att vara förberedd? Vi har pratat med Michael Stenman, CIO på Wise Group, om AI Act och vad man kan göra redan nu.
–Det jag började med att göra var att sätta mig in i ämnet, för att sedan utvärdera vad det innebär för oss som företag. Jag, tillsammans med kollegor skrev sedan ett dokument om förhållningsregler kring AI. I det dokumentet förmedlade vi risker med AI och grundläggande vad det är för att kunna utbilda, istället för att rakt av säga nej till AI-verktyg. Planen är att fortsatt utbilda om det, samtidigt som vi genomför en noggrann utvärdering av vårt koncerngemensamma system och deras AI. Detta för att vi ser stora möjligheter med verktyget, samtidigt som vi vill kika på hur vi kan använda det på bästa sätt. Det tror jag är en bra början för att se till att man är förberedd, säger man nej rakt av tror jag att konsekvensen kan bli vårdslös användning – där ingen riktigt har koll, berättar Michael.
AI Act är i huvudsak en kartläggning av risker, där nödvändiga åtgärder varierar beroende på den bedömda risken för varje AI-verktyg. Att genomföra en liknande riskbedömning internt är därför en klok strategi. Det kan även vara värdefullt att samla information om vilka verktyg som används, för att skapa en gemensam förståelse för hur de tillämpas. AI erbjuder stora möjligheter, och om man dessutom kan hitta lösningar som effektiviserar arbetet längs vägen, är det en stor fördel.
–Som IT-chef tror jag att det är viktigt att vara involverad, att samarbeta med relevanta kollegor och att vara tidigt ute med att läsa på om AI Act och hur det påverkar ert specifika företag. Beroende på vilken verksamhet som man bedriver och vilken typ av data och information som man har så kan det bli riktigt jobbigt om man inte hanterat frågan, förklarar Michael.
I framtiden kommer rättspraxis att ge vägledning, men just nu är det svårt att förutse vilka konsekvenserna kan bli och hur regleringen kommer att tillämpas i praktiken. För att vara på den säkra sidan, var väl förberedda!
Stockholm
Göteborg
Malmö
Helsingfors
Är du kandidat och söker nytt jobb? Connecta med oss här!
Genom att skicka formuläret godkänner du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med vår Privacy Policy.