Julien Bisconti lämnade sitt hemland Belgien för att hitta meningen med livet. Han fann lyckan som munk i Thailand men landade till slut Cloudspecialist i Sverige. ”Min karriär har inte varit spikrak men lärdomarna från munklivet har jag glädje av varje dag i mitt jobb som IT-konsult”, säger han.

Det märks att Julien Bisconti trivs med jobbet som IT-konsult, även om vägen dit har varit lång och krokig. Under vårt samtal berättar han om resan som påbörjades 2009 och som ledde honom till Sverige – via Australien, Thailand, och Finland.  Men vi tar det från början.

– Jag har en Master i Datavetenskap från Belgien och jobbade några år i IT-branschen när jag kände att något saknades. Jag var fortfarande ung och bestämde mig för att åka ut och resa innan det var för sent, säger han.

Reste jorden runt – blev munk

Så Julien packade sina väskor och lämnade Belgien för att resa till Australien och vidare till Thailand. Resan var fylld av äventyr och fester men det var inte förrän han testade meditation som han hamnade rätt.

– Jag hade aldrig mediterat förut men tyckte mycket om det, så jag bestämde mig för att stanna i Thailand och bli spirituell munk, säger han och fortsätter:

– Som spirituell munk har du inte de strikta regler som de religiösa buddist munkarna har. Målet är att förbättra andras liv genom exempelvis meditation, massage och healing.

Svårt med kontor

Efter ett par år i Thailand var det bristen på pengar som till slut tvingade honom att motvilligt återvända till Belgien .

– Jag försökte länge slippa kontorsjobb, men jag måste leva av något. Så jag tog ett jobb inom IT och lyckades bra med det.

Men saknaden efter munklivet blev snart för stor och efter ett par år återvände han till Thailand. Den här gången fick han dock flera jobberbjudande, vilket till slut ledde honom till Finland. Han trivdes bra där, men i takt med att företaget växte kände han åter att något saknades. Samtidigt hade han mött en svensk kvinna. Det blev Sverige nästa.

Sedan några år tillbaka jobbar Julien som IT-konsult med Google Cloud som specialitet. Han älskar den variation som konsultlivet ger honom och han trivs bra i Sverige. Även om han ibland saknar munklivet.

– Här i Sverige finns det en större tolerans för olikheter. Här kan jag vara mig själv, säger han.

Nytta av lärdomarna från munklivet

Att vara munk är verkligen motsatsen till att sitta framför en dator och jobba med IT. Men Julien tycker ändå att han har nytta av sina erfarenheter få munklivet i jobbet som konsult.

– Som munk lär du dig bland annat att bli mer pragmatisk. Du blir bättre på att reflektera och inser att det finns fler än ett sätt att lösa problem på. Det är lärdomar du har nytta av som konsult.

Han fortsätter:

– Både som konsult och som munk måste du vara ödmjuk, nyfiken, vilja lära dig nya saker. Jag kommer fortsätta lära mig nytt om både mig själv och min omgivning så länge jag lever, säger han.

Din karriär var inte spikrak. Vilka är dina främsta tips för att hitta rätt väg fram i karriären?

– Att hitta rätt väg kräver mycket jobb. Det finns inga genvägar. Var ödmjuk inför att du inte kan allt. Ingen kan komma på allt själv. Lär dig från andra. Var en elev.

–  ”Empty your cup” – Det innebär att du är som en kopp, fylld till brädden av åsikter och fördomar. Om din kopp inte är tom, kommer du inte kunna lära dig något. Därför måste du tömma koppen ibland för att fylla den med nya lärdomar.

– Dokumentera allt du gör och lägg det i din LinkedIn profil. Hur du bidragit i projekt, stort som smått. Du kan göra din profil till en PDF. Det spar tid för både för dig och för rekryteraren.

Om författaren:

Julien Bisconti kommer från Belgien och har rest jorden runt, bland annat som munk i Thailand. I dag arbetar han i Sverige som IT-konsult med fokus på Data engineering i molnet. Han började sin IT-karriär som Software Engineer och utbildade sig sedan till Site Reliability Engineer. Han brinner för att hjälpa andra och han håller uppskattade föredrag på så kallade ”meetups” i Stockholm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev