Många företag kan nog känna igen sig i att den senaste tidens fokus har varit på kostnadsbesparingar och en kamp för lönsamhet. Det rådande marknadsläget och konjunkturen har påverkat alla företag. Detta har skapat en trend där företag satsar på digitalisering, effektivisering och optimering – ofta som lösningen för att bli mer kostnadseffektiva. Men hur har det nuvarande marknadsläget påverkat IT-chefsrollen? Vi har pratat med Sandra Åhs och Christian Nodelijk, rekryteringskonsulter på Wise IT, för att ta tempen på chefsrekryteringar inom IT.

Fokus på digitalisering

Jag har märkt att många som rekryterar IT-chefer vill åt kompetens inom AI och Cloud. Helst ska IT-chefen också ha gjort en förändringsresa inom det. Även om många efterfrågar kompetensen, vet de inte varför eller vad. Det kanske i och för sig inte är så konstigt, AI och Cloud kan vara fantastiska verktyg men dem är ju så pass nya på marknaden att det inte är en självklarhet att alla använder det än. Både AI och Cloud kan ju göra en organisation väldigt mer effektiv, säger Sandra.

Christian fortsätter med att berätta om sin spaning – att digitalisering, oberoende form, verkar vara prioriterat hos många:

Jag har märkt att många företag prioriterar digitalisering högt, sen är ju begreppet digitalisering väldigt brett. Det kan vara allt från att du vill ha en modern IT-miljö till att du vill skapa en samsyn hos medarbetare kring hur man använder företagets digitala plattformar. Man har insett att man är eftersatt på dessa områden och för att man ska vara konkurrenskraftig måste man ta det från början – hur ser vi till att vi nyttjar våra digitala verktyg optimalt? Var behöver vi komma för att kunna ta oss an AI och andra typer av nya teknologier? Som IT-chef idag blir man som en managementkonsult eller förändringsledare där man ska leda stora digitala transformationer och förändringsresor.

Från stödfunktion till värdeskapande

Sandra och Christian har båda sett att många företag har ändrat sin syn på IT-organisationen. Tidigare sågs det som en stödfunktion, men att det nu har blivit allt vanligare att även IT-organisationen ska skapa värde och affärsmöjligheter.

– IT-chefsrollen har alltmer kommit att likna en brygga mellan verksamheten och tekniken, snarare än en person som ansvarar för administration. Nu förväntas IT-chefen skapa affärsmöjligheter och driva värde. Detta har sannolikt förstärkts av det rådande ekonomiska läget. Synsättet att IT-organisationen ska skapa värde har funnits länge, men det har blivit tydligare den senaste tiden, förklarar Sandra.

-Likt det jag nämnde tidigare, att digitalisering är ett stort fokus för många, kan man säga att rollen som CIO blivit mer likt rollen som CEO. Fokuset för IT-chefen har mer och mer blivit kommersiellt, man ska vara en kravställare i IT-organisationen. Du ska vara lika duktig tekniskt som du är som ledare. Många kandidater kanske till och med har varit CEO på mindre tekniska bolag, och att nästa steg är att gå över till CIO på större bolag, säger Christian.

Att våga utmana!

Avslutningsvis vill Christian och Sandra dela med sig av sina bästa råd till den som står inför att rekrytera en IT-chef:

Var noga med att ha en detaljerad kravprofil, där alla i rekryteringsprocessen har en samsyn om vad ni behöver i er IT-chef. Många kan nog gissa sig fram lite, och lägga till krav som att man exempelvis ska komma från samma industri eller att man ska ha X antal års erfarenhet av ledarskap. Vad är det i er bransch som kandidaten måste kunna egentligen och varför vill ni inte satsa på en mer junior kandidat till en ledarskapsposition? Försök att utmana er själva, och tänk i breda termer utan att det blir för luddigt, säger Christian.

Sandra håller med Christian, och poängterar vikten av att prioritera sina krav:

Bestäm er för vad som verkligen är viktigt i rollen. Vilken teknik måste man verkligen kunna och vad är inte avgörande? Våga satsa på en Rising star och hitta någon som vill komma till en ledarskapsposition och som är en kulturell matchning i stället för att leta efter någon som varit en IT-chef i X antal år. Risken med att ha en lång kravlista utan prioriteringar är att man låser sig till saker som egentligen inte är avgörande för en bra eller dålig IT-chef.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lisa Ohlsson

Lisa är idag Tech Talent Acquisition Consultant på Wise IT och har tidigare rekryterat inom sälj och marknad. Hon är van vid internationella miljöer och trivs som allra bäst när det är högt tempo. Som rekryterare brinner Lisa för DEI och strävar alltid efter att ge den bästa möjliga kandidatupplevelsen. Hon har även mångårig erfarenhet inom gymbranschen och har bl.a varit gruppträningsinstruktör och medlemsvärd. Det är även hennes favoritställe att vara på (när hon inte är på Wise såklart!).