Svenska ..? Vad menar du… Klart man måste kunna flytande svenska?! Hur ska det annars fungera här på kontoret? Det kommer ju bli extremt ineffektivt om vi alla helt plötsligt ska börja prata och skriva på engelska? Dessutom, våra kunder kommer inte gilla att ha med någon som inte kan svenska att göra. En rekryterare i Sverige som håller intervjuerna på engelska?? Nää det går inte… man MÅSTE kunna svenska om man ska arbeta som IT-rekryterare i Sverige!

Eller ..?

För snart fyra år sedan kom jag i kontakt med en 30-årig nyanländ flykting från Syrien. Kontakten bestod till en början av ett mail från något som kallades ”korta vägen”. I mailet gick att läsa att ”korta vägen” var en arbetsmarknadsutbildning för nyanlända akademiker som studerat på universitet/högskola utanför EU i minst ett år. Representanten hade hört gott om Wise IT och undrade nu om vi kunde tänka oss att anställa en av hennes adepter. Han (som hon hade i åtanke) var dataingenjör, hade flera års relevant erfarenhet inom IT och hade dessutom utbildat/varit lärare på universitetsnivå inom bland annat nätverk. Enligt uppgift var hans engelska bra. Lät spännande förutom att han inte kunde ett ord svenska.

Inte svenska? Inte ens ett ord? Trist för honom. Då blir det ett nej tack. Så kunde jag ha svarat. Men det gjorde jag inte. Jag hörde mig själv säga – jamen varför inte? Skicka hit honom för en intervju.

"Från”/>

Vårt första möte minns jag som omtumlande. Främst därför att jag redan innan intervjun hade en bestämd uppfattning om att jag skulle vara trevlig i en timme och sedan sannolikt aldrig träffa människan mer. Men intervjun blev helt annorlunda. Kandidaten var nämligen inte bara personlighetsmässigt klockren för en ledig roll vi just då hade, han hade dessutom en kompetensnivå och erfarenhetsnivå som vi ärligt talat inte ens kunde drömma om i det fall kandidaten varit svensk. Jag insåg således i sittande möte att det enda som talade emot en vidare anställningsprocess och ett eventuellt erbjudande var mina förutfattade meningar, min trångsynthet och mina egna rädslor för vad som eventuellt händer om plötsligt en icke svensktalande dyker upp på kontoret.

Sam Joukhadar började för fyra år sedan på Wise IT. Först som Researcher vilket innebär att han inte bara hittar och attraherar några av de mest eftersökta IT-profilerna i Sverige utan dessutom verifierar nivån av kompetens och erfarenhet samtidigt som han representerar kundernas varumärke. Ett tufft jobb som oftast innebär en kontakt via telefon eller Inmails/mail med en kandidat som kanske aktivt inte söker jobb. Den kommunikativa förmågan behöver således vara god. Idag, knappt fyra år senare är Sam en utav IT-rekryteringsbranschens mer namnkunniga. Han är Teamledare för ett team med IT-rekryterare och IT-Researchers som specialiserat sig på det svåraste man kan rekrytera idag d.v.s. utvecklare & IT-arkitekter. Han är också en värderingsbärare, säljare och en extremt omtyckt kollega. Kort sagt. En rekrytering jag är extremt stolt över.

Slutpoäng:
Förutfattade meningar och förändringsmotvilja kan kosta dig konkurrenskraft. Det vet vi. Ändå agerar vi allt som oftast i motsats till detta då våra kravspecifikationer innehåller kravet ”Svenska” och dessutom låter just det kravet i kravspecifikationen vara oemotsagd eller icke förhandlingsbart. Jag påstår inte att allt bara fungerade perfekt från dag ett i exemplet ovan men vilken rekrytering gör det? Det jag idag vet är att Wise IT är en bättre, mer lönsam och öppen arbetsplats än vad vi varit om vi inte tagit det första steget. Jag är också väldigt stolt över att vi sedan dess har lyckats övertyga många kunder om att svenska inte bör vara ett krav, speciellt inte inom när vi talar om expertkompetens inom IT.

Ps
Idag talar och förstår Sam svenska bra, men det är inte det viktiga. Det viktigaste är att vi ser människor som söker jobb bortom ett språk. IT-språket är trots allt universellt och svenska kan man lära sig på bara ett par år – om man får chansen.
Ds

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Mathias Linarfve

Vd på Wise IT

Mathias har 15 års erfarenhet av rekryteringsbranschen varav de senaste 4 åren som VD för Wise IT. Före det har Mathias bland annat varit arbetande delägare i bolaget Releasy Customer Management (sålt till Pulsen) och dessutom innehaft flertalet ledande roller såsom försäljningschef, affärsutvecklingschef och affärsområdeschef på Manpower. Mathias brinner för att vara med och stärka Sveriges företags konkurrenskraft inom IT genom att förändra, förbättra och öppna upp IT-arbetsmarknaden för kompetens från hela världen.