Ergin Özdemir kom från Turkiet till Sverige 1993. Efter en lång karriär i IT-branschen bytte han bana. I dag kallar han sig social entreprenör och är en uppskattad och framgångsrik inspirationsföreläsare. Men hans väg in i det svenska samhället var inte självklar. Det har krävts en stor dos envishet på vägen – och en man som heter Uffe.

Det var när Ergin arbetade som reseledare med skandinaviska turister i Turkiet på 1980-talet han mötte svenskan som senare skulle bli hans fru. Planen var att de skulle bo i Ergins hemland Turkiet halva året, men Gulfkriget kom emellan och turistfirman gick i konkurs.

Då hade jag precis flyttat till Sverige, köpt hus, gift mig och fått en dotter. Dessutom sköt räntorna i höjden så det var inte bästa tajmingen, säger Ergin.

Fick nobben på arbetsförmedlingen

Som utbildad Oljeingenjör växte inte jobben på träd i Sverige. På Arbetsförmedlingen fick Ergin höra att sådana som han inte hade någon chans att få jobb här. Men han gav inte upp så lätt. Han började en ettårig utbildning i systemprogrammering. Att den krävde två timmars pendling och var på svenska var inget hinder för Ergin.

Han lärde sig svenska på egen hand, genom undertexter på TV, och ett år senare skickade han sin första jobbansökan. Men det var inte lätt att få napp.

– Det tog ett halvår och krävde mer än 600 jobbansökningar innan jag blev kallad på intervju och till slut fick ett jobb, berättar Ergin.

Snabb karriär

På mindre än två år hade nu Ergin utbildat sig, lärt sig svenska och fått ett jobb inom IT. Några veckor in i jobbet blev han inkallad på chefens kontor.

– Jag blev förstås misstänksam eftersom jag var sist anställd, men det visade sig att min chef Uffe behövde en vikarie. Jag hade ingen aning om vad det innebar, men tackade ja till erbjudandet.

Detta blev början på en mycket framgångsrik karriär. Ergin jobbade flera år på Telia i olika ledarroller, bland annat som regionchef i Stockholm med 160 anställda. Under många år drev han även en konsultfirma med som mest 20 anställda.

– Karriären rullade på, jag köpte större hus och finare bil. Under de här åren fick jag också en son. Han diagnostiserades med autism och behövde mycket tid. Till slut valde jag att hoppa av karriären.

Autism gav nya perspektiv

Att vara förälder till ett barn med autism gav Ergin nya perspektiv och han började föreläsa om hur viktigt det är att se olikheter som något positivt.

I dag kallar sig Ergin för social entreprenör och pengarna han tjänar försöker han göra goda saker för.

– Jag vill ge människor från olika bakgrunder en chans att bli en del av Sverige genom praktikplatser. Praktik är ett otroligt viktigt verktyg eftersom det bygger nätverk och ger nyanlända en möjlighet att möta svenskar. Jag har hjälpt över 150 personer, varav 100 procent av har fått jobb efter praktiken.

Gillar inte ordet mångfald

Ergin vill – genom att berätta sin livshistoria – ge ledare kunskaper om hur de kan bli mer nyfikna och inkluderande. Ergin undviker dock helst ord som ”hjälpa” och ”mångfald”.

– För mig handlar mångfald inte om vilket land vi är födda i, eller vilken hudfärg vi har. Det handlar om att se människors olikheter och hur deras olika personligheter och perspektiv kan ge nya möjligheter för en organisation.

I dag är det stor kompetensbrist inom IT. Så behöver det inte vara.

– Om chefer och ledare såg den potential som finns bortom en persons yttre egenskaper skulle kompetensbristen vara löst. Genom att omfamna olikheterna kan verksamheten bli effektivare, lönsammare och attrahera fler talanger och nya kunder.

Alla borde ha en Uffe i sitt liv

Ergin talar av egen erfarenhet. Att han första chef Uffe såg hans potential och gav honom en chans gjorde stor skillnad.

– Uffe vågade anställa mig trots att jag inte såg ut som alla andra. Jag tycker att alla som jobbar med rekrytering borde våga ta på sig andra glasögon och se vad olika perspektiv kan tillföra på en arbetsplats. Uffe var helt avgörande för min integration till svensk arbetsmarknad.

Hur blir man en inkluderande ledare?

Enligt Ergin finns det fyra beteenden ledare bör träna på för att omfamna mångfalden och maximera potentialen bland medarbetarna:

  1. Våga delegera. Då får du en mer dynamisk och kreativ miljö.
  2. Var ödmjuk. Att våga erkänna sina misstag är viktigt och du får en mer förlåtande kultur på kontoret.
  3. Var modig. En inkluderande ledare är öppen med sina egna begräsningar, styrkor och svagheter.Det kräver mod.
  4. Belöna rätt. Genom att belöna vissa beteenden främjar du också vissa beteenden. Våga värdera och utvärdera dina medarbetare.

Om författaren:

Ergin Özdemir: Flyttade från Turkiet till Sverige 1993. Sökte 600 jobb i Sverige och när han väl kom in arbetsmarknaden gjorde han snabb karriär. Har haft flera chefspositioner inom IT. Kallar sig idag social entreprenör och brinner för frågor inom mångfald och att skapa möjligheter för människor med olika bakgrund att komma in på arbetsmarknaden. Föreläser om inkluderande ledarskap och kombinerar det med rollen som Interim CIO för MTAB Sverige AB. Instiftare av priset Årets Mångfaldsbragd, har startat upp praktikplatser i Sverige och gett flera studenter i Turkiet möjlighet till högskoleutbildning genom stipendier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev