IT Support & Operations
Rekrytering och konsulter inom IT-support, infrastruktur, systemadministration, molntjänster och IT-drift.
Är utvecklare och programmerare verklighetsfrånvända produktionsenheter? Tyvärr ja, i många chefers ögon. Jag är själv chef, men också utvecklare. När jag är på möten får jag ofta höra att det är ovanligt med så insiktsfulla kommentarer från en utvecklare. Nästan ursäktande förklarar jag då att jag också har en bakgrund som chef och företagsledare, när det jag egentligen vill säga är att utvecklare faktiskt ofta har insikt. Men för att höra den måste man göra sig besväret att prata med dem.
Många chefer ger utvecklare detaljerade ritningar att hålla sig till och beklagar sig när de varken förstår kundens behov eller affär. Det är inte sällan som det skapas ett helt extra lager av ledare mellan chefer och utvecklare så kommunikationen dem emellan kan översättas från business (ofta synonymt med långa Excelark) till ”nördiska”. Men jag tycker att det är dags att vi slår hål på fördomarna för utvecklare har faktiskt, tro det eller ej, mycket att bidra med även när det kommer till affärsnyttan.
Det är däremot inte enbart chefens ansvar att se till att vi utvecklare bidrar till affärsnyttan. För vi utvecklare väljer ofta medvetet att skydda oss bakom utvecklarrollen. Det ligger en trygghet i att bara uttala sig om det tekniska, det område där vi vet att ingen vågar ifrågasätta vår expertis.
Internt däremot, utvecklare emellan, har vi naturligtvis synpunkter på affären också. Och inte minst på ledningen. Men dessa insikter behåller vi ofta för oss själva. I vår egen upplysta omgivning av andra utvecklare.
Många av de mest kreativa människor jag känner är utvecklare. De skapar – både kundnytta och värde. Så om vi utvecklare tar på oss ansvaret att gå in också i affärsdiskussionerna behöver ledningen se till att lyssna på oss, på riktigt. Det är först då företag kommer släppa loss sina utvecklares fulla potential.
I en tid då i stort sett alla efterfrågar innovation förvånar det mig att inte fler ser vilken innovativ resurs de har i sina utvecklare. Programmering är inte yrke man väljer för att man gillar maskiner. För många är det en kreativ och intellektuell utmaning. Det är en skapandeprocess.
Att vi nördar skulle erövra världen kan en gång i tiden ha varit en modig förutsägelse men idag vet vi att den var sann. Ändå verkar många ha svårt att förstå att det var just utvecklarnas kreativitet som fick dem att se en framtid som andra missade.
Alla har vi mycket att vinna på att tvätta bort outsiderstämpeln kring oss nördar. Inte minst nu när vi försöker få fler kvinnor att söka sig till teknik och IT kan det vara en poäng att lägga våra fördomar åt sidan. Det må vara med teknik som vi har förstört världen, men det är också med teknik som vi har en chans att rädda den.
Att vara nördig innebär med andra ord att vara kreativ. Så låt oss vara nördiga tillsammans!
/Patrik Kruse – Gästbloggare och grundare av Progreat
Stockholm
Göteborg
Malmö
Helsingfors
Är du kandidat och söker nytt jobb? Connecta med oss här!
Genom att skicka formuläret godkänner du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med vår Privacy Policy.